Bel ons voor meer info

Een helpende hand bij verplaatsingen

Jezelf vrij kunnen verplaatsen betekent zelfstandigheid. Alleen het huis verlaten kan door leeftijd of gezondheid echter een uitdaging worden. Wanneer jezelf verplaatsen niet meer vanzelfsprekend is biedt CURA Services de nodige helpende hand.

Zorgeloos het huis verlaten

Winkelen, een doktersbezoek, iets gaan drinken, familie bezoeken, een ziekenhuisbezoek, een cultureel uitstapje, … het behoort tot de dagelijkse en vaak noodzakelijke activiteiten. Dit zelf kunnen doen bevordert de levenskwaliteit en het behoud van de eigen autonomie.

De mate waarin het huis verlaten een uitdaging vormt varieert van persoon tot persoon. Volgende factoren kunnen ervoor zorgen dat het huis verlaten moeilijker wordt:

 • Fysieke gezondheidsproblemen: die het moeilijker maken om je veilig te bewegen buitenshuis.
 • Medische redenen: wanneer je afhankelijk bent van medicatie of medische apparaten. Dit kan je mobiliteit en onafhankelijkheid beïnvloeden.
 • Angst voor het vallen: Een veel voorkomende zorg is de angst om te vallen en gewond te raken. Wie ouder is kan zich bewust zijn van een verminderde stabiliteit en vrezen dat je kunt struikelen of vallen tijdens het lopen.
 • Sociale isolatie: Minder contact met vrienden en familie, wat je minder geneigd kan maken om het huis te verlaten.
 • Verlies van herkenning: Plaatsen die voorheen vertrouwd waren, zoals winkels of openbare ruimtes, die veranderen. Dit kan je ontmoedigen om alleen naar buiten te gaan. Verwarring over routes, of een gebrek aan vertrouwen in je vermogen om alleen naar buiten te gaan.
 • Angst voor overbelasting: Je zorgen maken over vermoeidheid tijdens het lopen of reizen, en zich afvragen of ze in staat zullen zijn om de benodigde afstand af te leggen.

Verplaatsingen met de Cura Consulent

Uw CURA Consulent is vertrouwd met de verschillende aspecten van verplaatsingen en wat hierbij komt kijken. Niets wordt uit het oog verloren:

 • De tijdstippen waarop de begeleiding nodig is: gaat het om een stipte doktersafspraak of een minder tijdsgebonden uitstapje?
 • De frequentie van de verplaatsing: is de verplaatsing eenmalig of gaat het om meerdere vaste verplaatsingen?
 • De aard van de begeleiding: Is er enkel ondersteuning nodig voor de verplaatsing zelf of kan de CURA Consulent ook bijstaan tijdens de activiteit? Bv. bij een doktersbezoek actief mee luisteren naar het advies van de arts en hoe de voorgeschreven medicatie genomen dient te worden zodat dit gecommuniceerd kan worden naar familie en of verpleging aan huis.
 • Het vervoer dat nodig is: Wat is de eenvoudigste manier om op de gewenste locatie te geraken? Is er rolstoeltransport nodig? Is het openbaar vervoer geschikt of dient er een wagen voorzien te worden?
 • De tijd die nodig is: Welke afstand dient er afgelegd te worden? Dienen er rustmomenten voorzien te worden onderweg?

Situatieschets

Gedurende een periode van drie weken moet Marc dagelijks naar het ziekenhuis voor een behandeling. Zijn familie is niet in staat om elke dag vrij te nemen om met hem mee te gaan. Daarom hebben ze in samenwerking met CURA Services een dagelijks schema opgesteld om ervoor te zorgen dat Marc altijd begeleiding en vervoer heeft.

Herken je jezelf of een familielid waar je voor zorgt in deze situatie? Wij helpen je graag verder.

Voor welke soort verplaatsingen kan JE BIJ ONS terecht?

 • Dokter- en hospitaalbezoeken;
 • Dagelijkse wandeling;
 • Ophalen van de kinderen op school;
 • Culturele uitjes: theatervoorstelling, tentoonstelling, …;
 • Verplaatsingen naar de vakantiewoning;
 • Familie- of vriendenbezoek;
Verplaatsingen bieden we volledig op maat van de klant.
.
Tijdens een eerste kosteloos adviesgesprek overlopen we waarbij begeleiding nodig is, welke soort begeleiding nodig is en op welke momenten die geboden dient te worden..
De CURA Consulent is meer dan alleen iemand die voor een verplaatsing van A naar B zorgt. Het is de persoon die je kan ondersteunen bij alle aspecten van je verplaatsing. Denk aan het zorgen voor een boeket wanneer je op familiebezoek gaat, het meeluisteren naar het advies die je arts geeft bij een doktersbezoek, het meehelpen bij het inpakken van je bagage wanneer je naar jouw vakantiehuis vertrekt. Wij denken met je mee en bieden een zeer grote flexibiliteit.
Pieter-Jahn
Manager CURA Services