Bel ons voor meer info

Een helpende hand bij de stap naar begeleid wonen

Focus op het essentiële, ontdek onze gepersonaliseerde oplossingen.

De overgang naar begeleid wonen is een belangrijke en emotionele stap voor personen met een beperking en hun ouders. Het biedt een kans op meer zelfstandigheid en ontwikkeling, maar vraagt ook om de nodige veiligheid en zorg.

Als ouder wil je graag de zekerheid dat je kind ondersteund wordt in een aangepaste omgeving. Zodat jullie beide het proces van loslaten, vlotter en zekerder kunnen laten verlopen.

CURA Services helpt bij het faciliteren van de overgang naar meer zelfstandigheid voor personen met een beperking en hun familie. Hierbij vinden we het belangrijk dat iedereen zich ondersteund en begrepen voelt.

Loslaten met een gerust gevoel

Begeleid wonen geeft personen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking het, vaak noodzakelijke, gevoel van onafhankelijkheid. Het nemen van eigen beslissingen en de controle over het eigen dagelijkse leven zorgen voor de groei van zelfvertrouwen en zelfrespect.

Daartegenover staan ook specifieke uitdagingen:

  • Beperkte toegang tot geschikte huisvesting: Het vinden van woningen die toegankelijk en aangepast zijn aan de eigen specifieke behoeften.
  • Zelfredzaamheid: Uitdagingen in het uitvoeren van zowel dagelijkse taken zoals: aankopen doen, zich verplaatsen, koken, schoonmaken en persoonlijke verzorging, als bij onverwachte complexere situaties.
  • Sociale isolatie: Moeilijkheden bij het onderhouden van sociale contacten vanwege fysieke beperkingen of beperkte toegankelijkheid van sociale gelegenheden.

Groeien naar autonomie met CURA Services

CURA Services biedt met haar diensten een oplossing om bovengenoemde problemen aan te pakken. Dit zowel in de aanloop naar het begeleid wonen als bij het begeleid wonen:

  • Geschikte woonruimtes: CURA Services helpt bij het vinden en aanpassen van woonruimtes om te voldoen aan de specifieke behoeften van de cliënt.
  • Administratieve ondersteuning: Hulp bij het administratieve gedeelte. Ondersteuning bij het opvolgen en vervolledigen van de nodige documenten en formulieren: aanvragen, ondersteuningsplan, financiële regelingen, dagdagelijkse post/e-mailverkeer…
  • Verhuis: Het voorbereiden, de planning (verhuiswagen, inpakken, …) en begeleiden (zowel de praktische als menselijke ondersteuning) tijdens het verhuismoment. Hulp bij het zich thuis doen voelen, de eerste stappen naar zelfstandigheid begeleiden, alsook de nodige administratieve handelingen waaronder de adreswijziging. Om een vlotte en zekere overgang te garanderen voor alle betrokken partijen.
  • Dagelijkse Ondersteuning: Van hulp bij het winkelen tot ondersteuning bij huishoudelijke organisatie en administratie.
  • Sociale Integratie: Begeleiden van activiteiten en uitjes om sociale contacten te bevorderen en isolatie tegen te gaan.
  • Extra diensten: Het inschakelen van extra hulp zoals gezinszorg om extra ondersteuning te bieden bij koken, poetsen en persoonlijke verzorging.
  • Ondersteuning bij moeilijke periodes: CURA biedt niet alleen ondersteuning bij het zelfstandig wonen, maar ook in andere situaties zoals na een ziekenhuisopname of tijdens een herstelperiode.

Zo kan de nodige onafhankelijkheid en autonomie van wie begeleid gaat wonen, zich op een optimale manier ontplooien. In een sfeer van emotionele rust en zekerheid.

Situatieschets

“Voordat ik bij CURA kwam, voelde ik me vaak alleen en overweldigd door de dagelijkse taken. Ik rekende vaak op familie en vrienden, maar dankzij mijn Cura Consulent heb ik nu onafhankelijke ondersteuning volgens mijn wensen. Ik voel me zelfstandiger en ben zelfzeker. CURA heeft echt een verschil gemaakt in mijn leven.”

– Jan, 37 jaar, CURA Services cliënt.

De CURA Services aanpak voor begeleid wonen

CURA Services benadert elke situatie individueel:

Intakegesprek: Een uitgebreid en vrijblijvend gesprek met de cliënt en eventuele familieleden om de specifieke behoeften en wensen vast te stellen.

Persoonlijk Plan: Op basis van de intake wordt een persoonlijk ondersteuningsplan opgesteld.

Implementatie: De vast toegewezen persoonlijke assistent zorgt voor de uitvoering van de ondersteuning, waarbij we ons telkens aan zowel situatie als cliënt aanpassen.

CURA Services biedt deze geïndividualiseerde en respectvolle ondersteuning om ervoor te zorgen dat elke cliënt het maximale uit zijn potentieel kan halen, ongeacht de specifieke situatie.